« vissza

Sikeres keresések » Nádasdy Lajos fhdgy.

Képek
Név: Nádasdy Lajos fhdgy.
Leírás
 
"Kedves Munkatárs,
az imént írtam Önöknek egy érdeklődő levelet, amiben keresném egy rokonom, de nem is gondoltam hogy az Önök "hozzátartozókat keresünk" rovatában rálelhetek a nevére.

Az a helyzet, hogy mégis megnéztem és i- helyett y-nal de egyéb adatokban teljesen egyezően rátaláltam:

Nádasdy Lajos főhadnagyra(1914). Én az ő testvérének vagyok az unokája. De, a felesége és a lánya is él, akivel tartom a kapcsolatot!

Mivel tudom, hogy 1947 vagy 48-ban térhetett haza édesanyja többszöri kérelmére, érdeklődésére (1944-ben esett fogságba Budapesten a Fő utcán), azt is feltételezem hogy a Debreceni Hadifogoly fogadó állomáson "lépett Magyarföldre"; illetve tehát az akkori külügyminisztériumi Hadifogolyügyi Osztályon lehettek a rá vonatkozó papírok.

Az érdeklődésem most egészen prózai: a napokban temettük azt a testvérüket 104 évesen, aki utolsóként távozott testvérei közül.(Nádasdi Mária) Tőle tudok sok mindent róla és a korról.

Röviden róla: Egri Érseki Jogakadémiát végezte, bevonult és a Miskolci tüzéreknél lett hadnagy. A Felvidék visszacsatolását követően (melynek fotók tanúsága szerint is nemcsak kitüntetése miatt - részese is volt) a kassai hadtörzshöz került, de mint hadbíró főhadnagy kellett vizsgáznia és ezt a funkciót főhadnagyként betöltenie.
Ennek okán foglyul ejtői sokszori kihallgatások nyomán rá akarták bizonyítani, hogy végre kellett hajtania olyan ítéleteket, amiket nem követett el.

Mindezekkel kapcsolatban kezdtem el utána érdeklődni, és azért, hogy egyáltalán megtudjam, mely fogolytáborban volt ?! És miért is engedhették haza , ha -elvileg- "vádolták" ?
Annyit tudok még, hogy Wehrmacht katonákkal egy táborban volt, ahol állítólag elég rosszul bántak velük.
1948-ban tért haza tüdőbajjal, s 1966-ban halt meg. A miskolci Mindszenty-temetőben nyugszik.
Jakubecz András
jaqzhu@yahoo.com

IWC Replica Watches

Felrakás dátuma 2010-01-24 09:01:06