« vissza

Sikeres keresések » Kulinyi Ferenc

Képek
Név: Kulinyi Ferenc
Leírás Bots Lászlóné Budapestről (II.Szikla u. 23/b) fordult szolgálatunkhoz unokatestvérét keresendő.
Kulinyi Ferencet (a.n.Richter Anna) 1945. február 5-én Bp. II. kerületéből vitték el "málenkij robotra" és sohasem tért haza. Egyetlen cédulán kaptak hírt róla, miszerint Kiskunfélegyházán van táborban. (Ez volt az egyik legnagyobb magyarországi szovjet gyűjtőtábor, a gimnázium területén.)
A HIM-Iqsys adatbázisa és más források alapján a következő történetet sikerült rekonstruálnunk:

 Kulini Ferenc (szül. 1919, édesapja neve Ferenc) valóban 1945. február 5-án Budapesten került szovjet fogságba. Innen először az ukrajnai Renyi város 38.sz. táborába vitték, majd Örményországba, a Szpitak járásban lévő Amanli település cukorgyárában dolgoztatták a 115/2-es lágerben. Innen került a jereváni központi – 115/1-es lágerbe (a főváros Tairova kerületében), ahol 1945. október 7-én elhunyt. A tábor temetőjében az 1-es parcella 18. sírhelyén temették el.

Javaslom, hogy a Hadtörténeti Intézet Központi Irattárából (Bp. VII.Verseny u. 14.) a fenti adatok alapján próbálja meg kikérni Kulini Ferenc hadifogoly-dossziéját (ucsotnoje gyélo), amelyet az oroszok valószínűleg már átadtak az intézetnek. Javaslom továbbá, hogy a Magyar Vöröskereszt Központjában, (Bp. Arany János u.) kérje meg akár rám való hivatkozással Kucsma Jenőnét, a keresőszolgálat vezetőjét, hogy tudakolják meg a Jereváni Vöröskereszt útján, létezik-e még ez a temető.

Ha van a családban internethez értő fiatal, a Google Earth program és keresőprogramok segítségével könnyen azonosíthatók lesznek a fent megadott helységnevek.


Bots Lászlónét levélben értesítettük.





Felrakás dátuma 2009-07-27 08:07:26