« vissza

Sikeres keresések » Muldt Endre

Képek
Név: Muldt Endre
Leírás
"Nyugvóhelyét keresem nagybátyámnak, aki Pest ostrománál halt meg, és valahol Pesten van eltemetve. Neve Muldt Endre, született Békéscsabán 1924 januárjában. Karpaszományos örmester volt. Tudnának segíteni? Gyarmathy ZSOLT, 5700  Gyula, Árpád u. 9."

Ezt a levelet kaptuk 2008.szeptember elején.

Eléggé ritka módon a HM korabeli veszteségnyilvántartásában három bejegyzést is találunk Muldt Endréről.
A születési adatokban vannak eltérések. A Békéscsaba megegyezik, de kétszer is 1920 szerepel születési évként, viszont 10 napos eltéréssel.
Időrendben haladva az első fontos adat, hogy a 6.gk. lövész zászlóalj katonájaként Galiciában, Runguriban (ez Kolomeától kb. 10-re Ny-ra fekszik) sárgaságban feküdt. Majd szeptember 15-én már az erdélyi harctéren találjuk, ahol Tordánál megsebesült aknaszilánktól.
Végül a harmadik bejegyzés: "Múldt" Endre 1945. január 7-én  Budapesten meghalt. meghalt. Ez történhetett Pesten, hiszen a város január 13-án esett el. (Buda csak egy hónappal később.)
Perdöntő lehet az édesanyja neve, ami sajnos csak két helyen van feltüntetve - eltérően. (A Schiller-Leiler még belefér az írnok tévedésébe.)
Az IQSYS-HIM adatbázisban Müldt Endre néven az 1.pc.ho. karp. őrvezetőjeként szerepel, ugyancsak 1945.január 7-iki elhalálozással, de itt a kerület is meg van adva: Budapest VIII.

Nyilvánvaló, hogy a névelírás, rendfokozati eltérés és az alakulat  eltérő  megnevezése ellenére ugyanarról a személyről van szó. (Végül is egy páncélos zászlóalj része volt a  páncélos hadosztálynak.) Tehát az ismeretlen születési helyű Muldt Endre Budapest VIII. kerületében halt meg. Innen kezdve nagyon sok minden történhetett:
- eltemették egyedi sírba a helyszínen
- tömegsírba temették a helyszínen
- Rákoskeresztúrra vitték ki a hősi temetőbe, amit időközben felszámoltak

Néhány nappal később Gyarmathy Zsolt levélben igazolta vissza, hogy a kutatás során nem jártunk tévúton:
"Kedves Havasi Ur! Nagyon köszönöm a munkáját, mellyel új adatokhoz juttatott. Olyannyira, hogy napok aprólékos régi levelek olvasása, pontosan azt fedte fel , amire eredetileg kértem: Hol lehet eltemetve Muldt Endre? Növére leveléből tudhattam meg, hogy a kerepesi temetőben, tömegsirba temették el. Egy kiolvashatatlan Majort emlit egy másik levél, amelyben talán szükségkórház volt, aztán 1945 tavaszán a szovjet paranc-   snokság foglalta le magának. A sárgaságban való megbetegedéséről vannak emlékképeim, mintha a család ezt említette volna és azt, hogy utána hamarosan meghalt. - Mégegyszer köszönöm a szivességét. Gyarmathy Zsolt  tanár"

Örülünk, hogy segíthettünk! (HKSZ)
 
 
Felrakás dátuma 2008-09-13 08:09:31