« vissza

Sikeres keresések » Jambrich István

Képek
Név: Jambrich István
Leírás Tavaly az Akiket keresünk rovatban tettük közzé az alábbi levelet:

"Családom az anyai nagyapámat próbálja felkutatni a háború vége óta. Nagymamám mikor értesült férje haláráról nem volt olyan helyzetben, hogy utána járjon a temetés a pontos helyéről, az értesítések az évek során elvesztek. Később, amilyen település névre emlékezett, az alapján nem sikerült megtalálnunk nagyapám sirját. Sajnos, a Vöröskereszttel is kerestettük Magyarországon és Németországban is, de reménytelenül.
Némi eredmény mutatkozott, mikor a Hadtudományi Intézet archívumától kértem tájékoztatást, de Ők is csak azt a települést jelölték meg melyre nagyanyám emlékezett. Ez a település nem szerepel egyik ország (Németország, Ausztria) településjegyzékében sem.
Az alábbi tájékoztatást a HM. Közp. Irattárából kaptam, mely tartalmazza a nagypapa pontos adatait. A mellékletben csatolt képen is Ő szerepel.
"Kérelmére értesítem Önt, hogy a HM HIM Központi Irattár birtokában lévő veszteségi nyilvántartás adatai szerint Jambrik István (Hódmezővásárhely, 1914. Drobál Anna, lakhelye: Makó, Honvéd u. 57.) 1945-ben Wollbach Schörwice helységben hősi halált halt. A halál ideje és oka, valamint az eltemetés pontos helye nem került bejegyzésre a veszteségi kartonon, ezért sajnálatos módon bővebb információval szolgálni nem áll módomban."
Nagyanyám elmondása alapján a nagypapa, a háború vége előtt nem sokkal halt meg. Az egységüket légi támadás érte, és egy bombarepesztől kapott halálos sebet.
Sajnos, se nagyanyámnak, se a két lányának nem sikerült életükben megtalálni a nagypapám sírját. A családomnak, és nekem is nagy boldogságot jelentene, ha tudnánk, hogy hol van eltemetve, és legalább egy csokor virágot vihetnénk a sírjára.
Kérném, ha esetleg tudnak segíteni nekünk, akkor értesítsenek.
Tisztelettel: Samu Levente"

Örömmel vettük, hogy néhány napja újabb levelet kaptunk Samu Leventétől:

"Tisztelt Havasi János úr!
2008. januárjában látott el néhány hasznos tanáccsal a háborúban eltűnt nagyapám felkutatására.
Szerencsénk volt!!!!
Sikerült a nyomára bukkanni egy német adatbázisban. (Volksbund Deutsce Kriegsgráberfürsorge e. V.)
A mellékletben elküldöm az adatlapot, és a térkép részletet amit küldtek a számunkra.
Az elesésének időpontját is feltüntették, ami az általunk ismert időpontnak is megfelel. (A háború vége előtt pár héttel halt meg.) Biztosra vettük, hogy Ő lehet az. A település amit kerestünk azért nem található egy keresőben sem, mivel már nem németek által lakott terület ez cseh ország, és lengyel ország határán, ezért a település korábbi neve, a Schönwiese (Szépmező) már nincs használatba.
2008. március elején kaptuk a tájékoztatást, és mivel 23-án volt elesésének az évfordulója, elhatároztuk, hogy akkor oda utazunk.
Ma ezt a települést Krásne Loucky-nak hívják. Síremléket nem találtunk, csak egy közös emlékművet, ami a településen elesett embereknek állít emléket.
63 évvel a halálának az évfordulóján ott voltunk, és erre a közös emlékhelyre helyeztünk el egy csokrot, és gyújtottunk egy mécsest. Nagyon nagy örömet okozott számunkra.
Miután haza értünk, felhívtuk a németországi adatbázist, ahol megerősítették, hogy nincs sírhelye nagyapámnak, és a nevet már helyesen írják az adatbázisukba, és egy központi emlékhelyen majd szerepeltetik a nevét is.
Majd értesíteni fognak, ha elkészültek, korábban a segítségükkel találta meg sógorom a nagybátyját, aki Francia országban esett el.

Tisztelettel: Samu Levente"



 
Felrakás dátuma 2008-04-25 11:04:40