« vissza

Sikeres keresések » Czellár Mihály

Képek
Név: Czellár Mihály
Leírás
A Sírjaik hol domborulnak? c. műsorhoz fordult a kereső család, hogy megtudja a szerintük 1944-ben Szerencsről bevonult Czellár Mihály legyesbényei lakos sorsát. Ezene kívül még annyit közöltek róla, hogy valószínűleg fogságba esett.
A HM veszteségnyilvántartásában szereplő adatok alapján Czellár Mihály minden bizonnyal 1942 őszén vonult be Szerencsre, miután a 12. szekszárdi könnyű hadosztály egyik felváltó alakulatához, a 21. kassai gyalogezred II. zászlóaljába sorozták be.
A leharcolt szekszárdi 48. gy.e. katonáinak felváltására éppen a doni áttörés napjaiban került volna sor. Miután a nyilvántartás szerint Czellár Mihály 1943. január 14-én tűnt el Kolomejcevonál, és a hadifogoly veszteségek között nem szerepel, a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a scsucsjei orosz áttörés megsemmisítő tüzében halt hősi halált a pánikszerű menekülés során. A nagy hidegben és káoszban a holttestét talán el sem tudták temetni, erre a hóolvadás után a helyi lakosság keríthetett sort, jelöletlen (tömeg)sírban Kolomejcevo környékén.
 
Felrakás dátuma 2008-03-05 09:03:15