« vissza

Sikeres keresések » Germuska Imre

Képek
Név: Germuska Imre
Leírás
Germuska Imre (1913.I.12. Szirmabesenyő) neve az Azerbajdzsáni Nagykövetségtől kapott hadifogoly-listán szerepel. Fogság: 223/3-as láger.Temetés: Kirhli, Kirovabadi körzet.
1945. febr. 12-én esett fogságba Budapesten. A Miskolci jb. holttá nyilvánította. Valójában 1946.augusztus 24-én hunyt el Azerbajdzsánban, Kirhli-ben.(Kirovobadi körzet.)
Február 12-én a következő örömteli értesítést kaptuk Nyárádi Tibor kutatótársunktól:
"Sikerült felkutatnom Germuska Imre fiát Szirmabesenyőben. Egy falubeli hadifogolytól értesültek Germuska Imre haláláról, de a pontos dátumot nem tudta, csak annyit, hogy 1945. augusztusban hunyt el. A pontos dátumról most értesültek. A fogolytárs szerint Baján nevű helyen temették el, lehet, hogy Baján és Kirhli azonos, vagy nem, ezt innen nem tudjuk eldönteni. Germuska Imre Kecskeméten kidobott egy levelet a vonatból, mely ma is meg van , ezen több egykori hadifogoly neve is szerepel. Germuska Imre megjárta a Don-kanyart, leszerelték mert megszületett a fia, de 1944 nyarán ismét behívták. Fia szerint Kassán volt katona, tüzér volt."

Február 19-én Nyárádi Tibor újabb információkkal szolgált:

Germuska Imre telefonon bemondta az édesapja által írt levél szövegét.

A levél:

"Kelt: Magyarország 1945. III. 13.
 
Szeretett Párom!
 
Tudatlak benneteket, hogy egészségesek vagyunk és élünk. Magyar táborban vagyunk. Itten vannak Krózser Lajos /Szirmabesenyő, hazatért, azóta már meghalt, gyermekei élnek/, Mika János, Sajópálfala /felesége Obocki Mária/, itten van Révész Pali öccse, a csendőr, mondd meg a Marcsunak, az Obockinak. Aztán itten van Gelei Imre? vagy Pelei Imre? / ez a rész nehezen olvasható, a -re akár -ra-nak is olvasható/ üzend meg. Józsi bácsiéknak különös újságot nem tudunk. Bízunk az Úristenben, hogy egyszer meglátjuk egymást. Isten veletek, szeretettel üdvözlünk és csókolunk édes mindnyájatokat.
 
A lap alján: Külön nem tud írni.
Hivatalos megjegyzés: Kiskunfélegyháza találtuk e lapot V. hó 28.
Pecsét: 1945. június 20.  10
 
Germuska Imre 1943. május 20-án szerelt le, mert megszületett a fia. 1944 nyári újabb bevonulásáig Miskolcon dolgozott. Megkapta az I. osztályú Tűzkereszt kitüntetést.
 
Utána néztem az interneten Baján-nak, amit a hazatért Krózser Lajos említett Germuska Imre halálanak helyeként. Az egykori Kirovabadtól, ma Ganca/Gyandzha délre van egy Bayan nevű város. Lehet, hogy erről van szó."

panerai replica


 
 
Felrakás dátuma 2008-02-13 09:02:44