« vissza

Sikeres keresések » Rohoska István

Képek
Név: Rohoska István
Leírás
"A TV1,- Hol sírjaink domborulnak c. műsor kapcsán fordulok Önökhöz.ROHOSKA ISTVÁNról szeretnék többet megtudni, mint amennyit most a családi emlékezet megőrzött.1913-ban született GERENDÁSon(Békés megye).Erről a településről került a frontra.Két tábori postai levelezőlap van a birtokomban,melyeket 1943-ban küldött,- az egyiken F 380(1943.VIII.14.) ,a másik lapon pedig K 2158(1943.X.31.) szám szerepel az ellenőrizve pecsétben.Visszatért katonatársa elbeszéléséből csupán annyit lehetett megtudni, hogy KIJEV mellett egy fogolytáborból vitték ki ,mert vérhasjárványt kapott, - ez az utolsó információ.A keresett személy anyai nagymamám testvére. KÖSZÖNETTEL:BJ!"

 


Ezzel a levéllel fordult Szolgálatunkhoz Béres János. Az IQSYS adatbázisában némi torzításokkal és adatmódosulásokkal a következőket találtuk:

Személyes adatok

Vezetéknév Rogoske
Keresztnév Istvan
Apja neve Ban
Születési idő 1903.01.01
Születési hely sz.Nacsabí, r-n Bekes
Rang rjadovoj
Elhalálozás dátuma 1945.02.23
Fogság helye tábor 62, sz.város 1035
Temetés helye kórház temetője 1035

A lehetséges "megfejtés" a következő:
A Rogoske lehet Rohoska, mert cirill betűről írták vissza a nevét magyarra és a szlávban a g és a h gyakran keveredik.
 
Mi volt édesapja neve? Lehet, hogy ez a Bán valami Orbánnak vagy hasonlónak az írnok általi torzítása?
 
A "Nacsabi" lehetséges, hogy a Gerendás melletti Csabaszabadi torzítása? Lehet, hogy ott született vagy lakott?
 
Még az 1903 és az 1913 is lehetséges tévesztés, mert gyanús a 3-as végződés egybeesése.
 
Ha a szájhagyomány Kijevről tud, akkor ezt megerősíti az adatbázis, mert a 62-es láger 1945-ben már KIJEVBEN volt! Az 1035-ös kórházat jelöl, mégpedig nyilvántartásaink szerint a Kijevtől kb. 10 km-re ÉNY-ra fekvő , Puscsa Vogyica településen berendezett kórházat.
 
Eszerint "Rogoske" István 1945. február 23-án itt halt meg és e kórház temetőjében van eltemetve. Szerintünk 80 % a valószínűsége annak, hogy nagymamája testvéréről van szó.
 

Hogy nagy valószínűséggel jól következtettünk, bizonyítja a hozzátartozó levele:

"Köszönöm, hogy tegnapi levelemre ilyen hamar választ kaptam! Mivel hozzátartozónk édesapjának neve :PÁL,- az orosz írnok ezt,, elhallhatta" ,-s nem lehet ekkora véletlen a 3 betű egyezése,- az apa nevének esetében.Hozzátartozónk és családja GERENDÁSon lakott,- s innen vonult be,-de tudomásunk szerint korábban dolgoztak a CSABASZABADIhoz tartozó Szalay-majorban,-s itt is születhetett anyai nagymamám és 3 fiú testvére,-így ROHOSKA ISTVÁN is.Mivel abban az időben sem volt nagy lélekszámú ez a két megyénkben lévő település ,így hiszem,hogy az orosz irattárban lelt adatok az elírásoktól függetlenül hozzátartozónkkal kapcsolatosak. Köszönöm! Tisztelettel:Béres János"

Örülünk, hogy ennyit is segíthettünk! (HKSZ)
Felrakás dátuma 2007-11-28 09:11:47