« vissza

Sikeres keresések » Kovács Gyula

Képek
Név: Kovács Gyula
Leírás
Kovács Gyula unokahúga, Vitkó Jánosné nevében kereste meg szolgálatunkat Hutvágner Tiborné a balatonendrédi születésű honvéd sorsa iránt érdeklődve.
Kovács Gyula honvéd 1910-es (hibás) születési dátummal szerepel a Magyar Honvédség korabeli veszteségnyilvántartásában. Minden más adata egyezik: B. endréd, Vas Julianna, július 12.
A kaposvári 6. gyalogezred I. zászlóaljának katonájaként vitték ki a Donhoz. Megjegyzésként csak annyi szerepel róla, hogy "orosz hadműveleti területen eltűnt".
Az orosz hadifogolynyilvántartásokban szerencsére sikerült megtalálni "Kovacs Dula" néven, itt már jó születési dátummal (1913). Sajnos a fogságba esés helyét nem tüntetik fel, de azt igen, hogy a 64. sz. lágerben tartották fogva, erről pedig tudjuk, hogy 1943-tól Morsanszkban volt, Tambov megyében. (Rendkívül sok magyar raboskodott itt. Csak az eltemetettek száma több mint 2000!)
Az orosz adatbázis szerint Kovács Gyula 1945.április 4-én halt meg a morsanszki táborban.
A temetőről több adat is van. Az interneten is látható IQUSYS adatbázisa szerint a morsanszki temető fennmaradt. Ugyanakkor az ennél sokkal részletesebb magyar-orosz leírás nem Morsanszkban, hanem attól 2, illetve 3 kilométerre K-re jelöli a temetőket, a kocsatovkait és a Balsaja-Kasma-it. Valószínűleg ez utóbbiban temethették el Kovács Gyulát, mert ez volt már nyitva 1943-ban, a kocsetovkai csak 1944 tavaszán létesült.
 
 
Felrakás dátuma 2007-11-07 09:11:32