« vissza

Sikeres keresések » Babos József helyett valaki!

Képek
Név: Babos József helyett valaki!
Leírás
Mohácsról érkezett a keresés, Babos József (an. Pasza Éva) sorsát kutatva. A hiányos adatok ellenére sikerült kideríteni, hogy a 4.gy.e. II. zászlóaljában szolgáló, Kölkeden (Mohácsi járás) 1920.május 5-én született Babos József haslövés következtében halt hősi halált a galiciai - ma Ukrajna - Chlebiczyn Lesnyben, 1944.július 23-án.
A HM veszteségnyilvántartásában szerepel egy olyan bejegyzés is, mely szerint karlövés miatt átadták a 7. eü.oszlopnak.
A Béke poraikra I. kötetében a község temetőjéről az áll, hogy 56 magyar katona nyugszik itt, a templomkertben, illetve ettől nyugatra, a műút és a vasút kereszteződésétől 400 m-re délkeletre.
A keresőket értesítettük.
Az események azután váratlan fordulatot vettek: a 85 éves Erdélyi Margit néni a mohácsi idősek otthonában emlékezett rá, hogy falujában, Kölkeden élte le életét Babos József, akinek ruhájában egy szintén falubeli katonatársát érte halálos találat. Az történt ugyanis, hogy három magyar katona fürdött egy patakban, amikor repülőtámadás érte őket. Sebtében fölkapkodták ruhájukat, de elcserélték a zubbonyt, ezért aki halálos sérülést szenvedett, Babos József azonosító jelével lett eltemetve. A hősi halott nevét sajnos az idős asszony már elfelejtette, ezért a rejtély még megoldásra vár.
 
Felrakás dátuma 2007-09-17 11:09:32