« vissza

Sikeres keresések » Fecske János

Képek
Név: Fecske János
Leírás
Bodor Attila Debrecenből fordult szolgálatunkhoz, a II. világháborút követően hadifogságban elhúnyt dédapja, Fecske János (1912.) sírhelyét keresendő.
Az HIM-IQSYS orosz eredetű adatbázisából kiderítettük, hogy Fecske János honvéd 1944. nov. 22-én esett hadifogságba Ung megyében "Ongnoe" (?) településen, majd a 183-as számú lágerbe került a Belorusziai Boriszov városában. Itt halt meg 1945. ápr. 7-én tienda cosplay és a láger 13-as parcellájának 20-as számú sírjába temették el. 
A hozzátartozót értesítettük.

Fecske János sírjának felkutatása érdekében a Magyar Vöröskereszt és partnerszervezete, a Fehérorosz Vöröskereszt segítségét is kértük. Kucsma Jenőné irodavezetőtől a következő választ kaptuk:

"Hivatkozunk Fecske János (hiv.számunk: 45054) és Bordás Béla (hiv. számunk: 45058) sírjának keresése ügyében írt e-mail üzenetére, mely 2007. szept. 19-én érkezett hozzánk. Október 3-án küldtük ki a keresést a Belorusz Vöröskereszthez, akik most válaszoltak. Válaszuk szerint sajnos egyik esetben sincs feljegyzés a sírról, ezért ma már nem azonosíthatóak, de válaszukból úgy tűnik, hogy egyáltalán nincs is temető azon a területen.
Mint írják a boriszovi volt 183. sz. láger helyén nincs emlékhely az ott eltemetett katonák tiszteletére.
Vysokoyében szintén nincs magyar katonatemető, sem emlékoszlop vagy hasonló. Nincs tehát egyik helyen sem olyan pont, ahol az ott eltemetett katonák emlékére a hozzátartozók leróhatnák kegyeletüket."



Felrakás dátuma 2007-09-13 01:09:08