« vissza

Sikeres keresések » Cserta Balázs

Képek
Név: Cserta Balázs
Leírás
Sárvári Andrea nagyapja testvérének, Cserta Balázsnak (1922) sírhelyét kutatandó fordult szolgálatunkhoz. Az orosz adatbázisból sikerült megállapítanunk, hogy nevezett 1944. november 1-jén esett fogságba Magyarország egyik közelebbről meg nem határozott településén.
Moszkvai szakértő segítségével pontosítottuk a fogság helyét: Varga Éva levéltáros kutató szerint a 108-as tábor parancsnoksága valóban Beketovkában működött, de a 8. részleg bent volt Sztalingrád (ma Volgográd) városában. A 307.sz. hadiépítkezési hivatal (Upravlenyije vajenno-sztroityelnih rabot 307) működött itt, s valószínűleg ezt szolgálták ki a rabok, köztük Cserta Balázs is. Ma már ez a terület a belváros rész, tehát aligha látszik valami a táborból.
Ugyanez vonatkozik a temetőre is, ami a Mamajev kurgántól, vagyis a történelmi emlékhelytől, a sztálingrádi csata helyszínétől délre volt kialakítva. Sajnos, az építkezések során - moszkvai szakértőnk szerint - ezt a temetőt is felszámolták.
Érdekességként jegyezzük meg, hogy ugyanebben a táborban dolgoztatták és temették el a nagyváradi Bíró Józsefet is, akit ugyancsak sikerült megtalálnunk.
Felrakás dátuma 2007-06-18 10:06:43