« vissza

Sikeres keresések » Bíró József

Képek
Név: Bíró József
Leírás
Nagyváradról kereste meg A sírjaik... szerkesztőségét Varsóczi (Bíró) Ilona, édesapja sorsát sírhelyét tudakolandó. Bíró Józsefet (1905, Hosszúpályi, Bihar m.) 1944 szeptemberében Érmihályfalváról vitték el az oroszok és azóta nem hallottak hírt róla. Szolgálatunknak az orosz adatbázisból sikerült kiderítenie, hogy Bíró József a 108/8-as hadifogolytáborba került, a Sztalingradi körzetben lévő Beketovka településen.
Moszkvai szakértő segítségével pontosítottuk a fogság helyét: Varga Éva levéltáros kutató szerint a 108-as tábor parancsnoksága valóban Beketovkában működött, de a 8. részleg bent volt Sztalingrád (ma Volgográd) városában. A 307.sz. hadiépítkezési hivatal (Upravlenyije vajenno-sztroityelnih rabot 307) működött itt, s valószínűleg ezt szolgálták ki a rabok, köztük Bíró József is. Ma már ez a terület a belváros rész, tehát aligha látszik valami a táborból.
Ugyanez vonatkozik a temetőre is, ami a Mamajev kurgántól, vagyis a történelmi emlékhelytől, a sztálingrádi csata helyszínétől 1000 méterre délre volt kialakítva. Sajnos, az építkezések során - moszkvai szakértőnk szerint - ezt a temetőt is felszámolták.
A hozzátartozókat értesítettük.
Felrakás dátuma 2007-06-04 08:06:40