« vissza

Ismeretlen katonák

Képek
Sír helye
Egyéb
Egy ismeretlen honvéd sírjáról szeretném informálni Önöket annak reményében, hogy nyilvántartásba vehető, illetve esetleges hozzátartozók - a helyszín ismeretében - rátalálnának elhunyt családtagjukra.
Sajnos kevés információnk van, sem a honvéd neve, sem az egysége nem ismert.
A sír Erdélyben van, Magyarsároson /46.263739,24.337463/ (Deleni), Maros (Mures) megyében, Dicsőszentmártontól (Tirnaveni) 12 km. -re. (Nem tévesztendő össze a közeli, Szeben megyei /jud. Sibiu/ Sárossal uu.Deleni !) A falu unitárius temetőjében (nem a Bársonytemetőben) kell keresni:
A temető bejárati kapun belépve jobb oldalon csak a kerítés van, kb. 50 méteren keresztül, ezt kővetően a kiszélesedésnél, van egy nagy diófa, ennek tövében található a faragott kopjafával jelzett, kővel fedett, gondozott "magyar katona sírja" - ahogy a helyiek nevezik.
A román szocializmus dicskorszakában "csak" gondozni merték a sírt a helyiek, Halottak Napján mi gyerekek gyertyákat helyeztünk el rajta...
'89 után viszont egy helyi faragómester kopjafát faragott, kisebb kőműves munkával összefüggő kőlapokkal lett a sír lefedve, díszkerítéssel lett körbekerítve.
A nagymamámtól annyi információm van, hogy az ismeretlen honvéd az egységétől eltávolodva esett foglyul, vallani nem akart, az ellenség kivégezte, holtestét átadták a falu magyar polgárainak, akik temetőjükbe temették el.
Lehetséges, hogy az unitárius parókián több információval tudnak szolgálni (sajnos még gyerekkoromban elköltöztünk a faluból).

Báthori István

Felrakás dátuma 2011-07-22 09:07:13